Det blir som det blir!

Jag har en utbildning som Zonterapeut i bakfickan. Eller om det är i jackfickan. Väskan? I en pärm? Ja, nånstans. Jag jobbar inte med det. Men emellanåt gör jag det på mig själv.

Min första bok om zonterapi
Min första bok om zonterapi

Det är inte helt lätt, det där. Att vända upp foten på ett sätt så man kommer åt att tryckmassera, och få nån effekt av det. För att inte tala om att det gör ont i fingrarna efter ett tag. Att behandla någon annan är lättare. Då sitter man ju framför ”offret” och kan använda sig av fulla styrkan i fingrar och händer. Kan använda även knogarna. Men nu när jag själv är ”offret” gäller det att hitta på nåt sätt som gör det hela lite enklare.

En massageapparat! En hopplös, alldeles för stor och tung mackapär jag köpte på Rusta för några år sedan för att kunna nå att massera ryggen. Den ser ut som ett i allra högsta grad förvuxet grodyngel, där svansen är det man ska hålla i och det stora TUNGA huvudet är där själva vibrationerna äger rum. Motorn i det hela! Dessutom skramlar det om on/off-knappen så man måste hålla ett finger på det för att inte freaka ut – alltså inte lämna handtaget! Vilken genomtänkt konstruktion alltså! Till råga på allt är den så förbenat effektiv att hälften kunde varit nog. Bokstavligt talat.

13151984_1700661116862963_1198776677622685917_nMassera mitt på ryggen – hela kroppen vibrerar, det skakar mellan revben och lungor (inte skönt alls). Massera längre upp mot nacken – ögonen börjar skallra i huvudet och om man skulle råka ha teve/datorskärm på med nån film, så hoppar bilden och ev text upp och ner.  Med andra ord – en massageapparat enbart användbar på skinkor och lår. Glöm allt finlir. Såvida man nu inte skulle gilla att bli tumlad. (Inte gilla…)

Men när man vill ha zonterapi fungerar den. Då ska det vara tuffa tag! Terapin brukar ibland kallas för ”smärtornas terapi” eftersom det kan göra rejält ont när man blir behandlad. Och det ska det göra! Det gör nämligen bara ont om det är några problem, och massagen/tryckandet är det som löser upp problemen och får dem att försvinna. Men det kan behöves ett antal behandlingar. Ibland bara en eller ett fåtal, ibland många.

I korthet, det finns punkter/områden på fötterna som speglar kroppens olika delar. Har stora likheter med akupunktur, för även om man vanligen tros bara behandla fotsulorna så finns det även punkter/områden på ovansidan av foten samt längre upp på benen. Man kan även välja att massera händerna, men generellt sett ger behandling av fötterna bäst effekt.

Jag har den här också, samt en hel hög andra. Bland annat Eunice Inghams böcker. Eunice var den kvinna som etablerade zonterapin diagnos- och behandlingsform, även om hon inte var först med att använda sig av den i sin dagliga gärning.

Det finns även behandlingspunkter på öronen. Massera öronen ordentligt en stund tills de blir varma, och det känns behagligt i hela kroppen. Avslappnat!
Faktum är att zonkartan för ett öra liknar ett fullgånget foster, med huvudet längst ner i snibben, och längs örats ytterkant finns reflexerna för ryggraden. Ganska enkelt att ge sig själv massage, kan göras när som helst och var som helst. Fast öronen blir röda, bara så ni vet.
Som en liten kuriosa kan nämnas att där man oftast får hålet till örhänget, är just vid punkten för ögat. Så man kanske ska ångra sig att man lät göra hål i öronen en gång i tiden. Men det finns andra punkter för att generera bättre syn så det kanske tar ut vartannat! För övrigt finns olika behandlingspunkter även i ansiktet.

Läs här om Eunice Ingham

Andra terapier vid sidan av reflexzonterapi, som det egentligen heter, och akupunktur är t.ex akupressur och shiatzumassage.  Alla dessa använder sig av de punkter och energibanor som löper genom hela kroppen.

Vad anbelangar just den vanliga zonterapin på fötterna och var reflexpunkterna för de olika organen ligger, så sett från undersidan av de båda föttern är zonkartan där praktiskt taget identisk med en anatomisk karta av kroppen.

Reflexzoner

Nu var det egentligen inte min avsikt att hålla nån sorts föreläsning om zonterapi här, vet inte varför det blev så att jag flöt över ämnet från egenbehandling till information, men här är en länk till en sida jag hittade om zonterapi. Finns flera. En fullständig förklaring till vad zonterapi är, historik, användning och behandling skulle lätt kunna fylla en hel hemsida. Har inte tänkt göra en sådan hemsida, fast… … nääääää…. tror inte det… för mycket jobb…

Här och nu, eller rättare sagt i går kväll, satt jag med den där skallrande massageapparaten och lät den arbeta dels på hela fosulorna rent generellt, men koncentrerade mig sedan framför allt på nacke, ryggrad, bäckenparti, knä och ischiaspunkten. Det är förstås inte första gången, har hållit på nu under några veckor att med några dagars mellanrum ge mig själv behandling. Men inte förrän nu har jag hållit på så lång stund med enbart skelettet. Men med en 3,5 mån gammal ischias och allt det andra som blivit lidande pga av ischiasen – eller som har samma orsak – så är jag så trött så jag kan spy på att inte kunna röra mig som jag vill. Och inte lata mig heller för den delen, för då gör det ont av den anledningen. Sitta och ligga är livsfarligt! Så 45 minuter intensiv vibrationsterapi (!) kombinerat med att jag använde händerna och fingrarna också runt stortån (nacken) …. alltså!!!!! Visst måste det göra nytta nu!

I vart fall så kändes fotsulorna nästan konstigt mjuka när jag sedan gick ut i köket. Det var som om det var golvet som var lite mjukt, nästan som gummi, och att jag sjönk ner lite i det. Hoppingivande, tyckte jag.

Och jo! Zonterapi fungerar! Det vet jag av erfarenhet! Men man måste hålla på tills dess att behandlingsperioden är över. Mycket vanligt är att det känns värre innan det vänder och blir bättre, men det är en positiv reaktion! Det visar att kroppen tar till sig behandlingen och börjat jobba på att bli hel, frisk, fungerande (välj själv vilket ord som passar bäst), för vad som egentligen händer är att kroppens egen läkningsförmåga har satts igång. Kroppen blev bara hjälpt på väg och kan behöva hjälp ett tag till. Först och främst tills det inte gör ont längre vid behandlingen, men helst ett tag till.

Och det kan ta tid! Kvick-fixar är aldrig bra fixar, i synnerhet inte om ens problem har funnits länge i kroppen.

ancient-people

Sen gäller det förstås att ta bort de faktorer i ens liv som har skapat ohälsan, värken etc. Kanske inte det lättaste. Ibland vet man ju inte själv. Och stress utifrån kan vara knepig att minimera. Men gör så gott du kan! Se till att röra på dig, ät näringsrik mat och gör så mycket som möjligt så ofta som möjligt som ger dig glädje. Då är du en bit på väg i alla fall.

Annonser

15 reaktioner till “Det blir som det blir!

 1. Men visst är det skönt att få massage under fötterna! Man känner var i kroppen vissa nerver går. Däremot tycker jag inte om ryggmassage, men att bli kittlad på ryggen är skönt 😀

  Gilla

  1. Rygg, fötter, huvud – jag tar vad jag kan få om jag blir erbjuden! Jätteskönt!
   Ahhh…. Kanske inte riktigt förresten. Beror på vem och hur också, och varför…
   Men rent principiellt, så… ja!

   Gilla

 2. Anne Kaarina 23 Aug 2016 — 13:03

  Mycket bra inlägg! Det är intressant med zonterapi men som sagt knöligt att ge sig själv. Jag har så ömma fotsulor att skulle nog inte låta någon annan tryckmassera…däremot älskar jag beröringsmassage och särskilt fotsulorna. Det har nästan hypnotisk verkan på mig och hårbotten mmm får rysningar bara av tanken…:)

  Gilla

  1. Du kan testa att gå först barfota rent generellt – om du inte redan gör det – och börja sedan gå barfota på grus. Och sen finns det lite olika sorters rullar och annat.
   Vitsen är ju att man belastar själv, och kan helt bestämma hur mycket tyngd och hur länge du håller på.
   En av mina döttrar hade väldigt jobbig hösnuva från det hon var liten till som ung vuxen. Minns inte hur gammal hon var då. Men hon hade ju ögondroppar och nässprejer och allt möjligt hela sommarhalvåret. Tycker mig minnas jag gav henne 14-16 behandlingar nånting, eller kanske tom lite fler. Först 2 ggr i veckan och sen en gång i veckan. Holl på att somna medan vi höll på. Fast till en början grinade hon väldigt illa eftersom det gjorde ont.
   Hon blev av med problemen helt och hållet. Sa sen att det kunde klia lite nån gång i ögonen. men ”det var ju inget”!
   Även lätt massage kan ha väldigt stora positiva effekter. Hudkontakt och härlig avslappning.

   Liked by 1 person

 3. Anne Kaarina 24 Aug 2016 — 20:34

  Tack för fina råd vännen! Jag älskar att gå barfota men lite svårt när man bor i stan som jag gör. Passar på så fort jag kommer ut i naturen eller som när vi åkte till utomhusbadet och sanden vid gungorna var sådär het och mjuk. Ingen tålde gå barfota utom jag som njöt. Reiki har också haft god effekt när jag ger mig själv det regelbundet. Mitt onda högeröga och pollenallergin nästan obefintlig denna vår och sommar. Tror starkt på zonterapins välgörande effekt och skulle vilja prova så småningom. Härligt att din dotter blev såpass bra!
  Rullar och annat? Kanske arbetsterapeuten på MMR kan råda mig när jag ska dit nästa vecka. Uppskattar dina tips. Kram ❤

  Gilla

  1. Man vågar faktiskt knappt gå barfota utomhus längre med tanke på glassplitter och annat vasst man kanske inte ser.
   Reiki har jag aldrig provat på, men inom Ayurveda finns en del olika behandlingar som är suveräna. Nej, allt har jag inte testat, det där med pengar…
   För ett antal år sedan gick jag en period och fick Rosenmassage. Det var inte bara skönt utan även väldigt effektivt för att släppa spänningar i musklerna.
   Jag undrar just vad en arbetsterapeut vet om Zonterapi. Kanske är det ”rumsrent” numera, och dessutom är det ju väldig skillnad på personen i fråga. Du vet, skolmedicin kontra alternativ holistisk hälsosyn.
   Jag fick en ”föreläsning” av min läkare för ett tag sedan när jag funderade över om mina magproblem och andra symptom kunde bero på Candida. HAN var minsann enl skolmedicinen och sysslade inte med alternativt… Minns inte hur han formulerade det där. Jag hade inte ens nämnt nåt om att leta info på nätet eller alternativt eller nånting i den vägen. Sen glömde/ignorerade han de faktiska symptom jag hade. Vid tidigare tillfälle hade han sagt åt mig att jag hade ju fibromyalgi och det kunde man inte göra något åt, så det var inte nån vits med vare sig röntgen, blodprover…
   Klart jag gick till annan läkare. Fick fakta OCH magen klämd på samt relevanta frågor om besvären. Mag/tarmkatarr ”bara”.
   Nu helt nyligen har jag rönt att jag inte tål pumpakärnor, valnötter, kokoschips, kokosmjölk. Klarar vanlig sötmandel och solroskärnor. Och nu har magen börjat lugna ner sig magen. Givetvis bytte jag till den andra läkarstationen, och fick en läkare som dessutom var specialiserad på muskler/leder. Och som efter första pratet sa att självklart skulle vi kolla upp så inget annat kommit till. Borde bytt läkarstation långt tidigare.
   Nu hoppas jag bara att det inte är ytterligare saker jag inte tål. Ska kolla upp mera bland det jag äter. Lite jobbigt bli ännu mer begränsad.

   Gilla

   1. Anne Kaarina 30 Aug 2016 — 19:35

    Jag har ju också stora problem med magen sedan tolv års ålder. Det hette magkatarr i alla år men nu konstaterat att jag har IBS vilket tydligen har ett klart samband med min fibromyalgi. Den enda hjälpen jag fått för magen på min vårdcentral är Egazil. Den hjälper men jag har bestämt mig för att börja trappa ner mina mediciner, både för magen och för utmattning. Sakta men säkert. Föredrar ett liv på hundra procent alternativt sätt. Qigong, Reiki och meditation har jag nu fått till en hyfsat bra rutin.
    Jag bytte också vårdcentral i förra veckan. Ska bli intressant att se om man får träffa samma läkare två gånger där. I vilket fall som helst har de ett samarbete med Rehab Öst där jag ska börja MMR (MultiModalRehabilitering). Min erfarenhet tidigare av Rehab Öst är att de har ett öppet sinne för det alternativa i kombination med den traditionella vetenskapen. Har till exempel fått akupunktur där och deltagit i en grupp med medicinsk qigong (den som min mamma lärde mig tjugo år sedan och som jag utövat lite sporadiskt sedan dess). Så vem vet…kanske är de kunniga eller åtminstone öppna för zonterapi? 🙂
    Jag undrar om inte födoämnesallergin hör ihop med fibron också? Hoppas du inte utvecklar fler. Jag har märkt att jag blivit allt känsligare mot färgämnen och annat ”fejk” i maten så försöker undvika det i kosten så gott det går. Ibland ballar jag ur och då grinar magen direkt.
    Ha en fin kväll vännen. Kram

    Gilla

    1. Det hade jag alldeles glömt bort, Egazil! Det hade jag förr under perioder av magkatarr. Liksom lite lätt lugnande utan att för den skull egentligen vara lugnande. Alltså psykopharmaka.
     Jag försöker också hålla nere så mycket som möjligt på mediciner. Även om det aktuella nu mest är stelhet och smärta. Ischiassmärtor och stel rygg som inte är särskilt kul… om man så säger… I det längre loppet så skadar ju läkemedel mer än det hjälper. Kanske inte alla för alla problem, men de flesta. Föresten, ordet läkemedel är ju heller inte rätt namn. Symptomdämpare tycks vara det vanligaste att de gör. Och inte ens antibiotica är ju särskilt bra, egentligen, även om det hjälper för stunden och just den bihåleinflammation eller vad man nu fått det för. Bakteriestammarna blir ju resistenta, och vi kan bli sjuka av annat eftersom även de goda bakterierna som ska finnas, slås ut.
     Egentligen vet jag inte hur öppna de inom skolmedicinen alla kategorier är gentemot alternativa holistiska metoder. Min erfarenhet är väl att de inte är det rent generellt sett, men att det säkert finns somliga som är mer öppna. En vanlig allmänläkare kan ju i allmänhet väldigt lite om t.ex en sån viktig sak som maten. Näring, vitaminer, mineraler osv. I så fall är det ett personligt intresse som lyser igenom.
     Och när jag nu började på sjukgymnastik igen, på nya stället, så funkar det inte alls. Att träna redan stela muskler… typ… men det finns ju få alternativ. Vattengympa möjligen, men inte massage, inte avslappningsgrupper nånting, inte mindfulness ens efter vad det verkar. Alltså via sjuk/friskvården. Att betala själv för finns förstås.
     Det är säkerligen så att födoämnesöverkänslighet/allergier också har samband med fibromyalgi, och allt är väl egentligen en form av stressreaktion. Lättare sagt än gjort.

     Liked by 1 person

     1. Anne Kaarina 29 Sep 2016 — 11:35

      Förlåt för mitt sena svar. Och tack för dina kloka tankar. Man skulle kunna skriva en tjock roman om ämnet med titeln Medicinträsket kanske BigPharmaFjäsket? Själv är jag inne på tredje veckan med nedtrappning av stämningsstabiliserande och det går riktigt bra. I stort sett obefintliga utsättningssymtom. Fått känslor tillbaka. Skrattar. Blir rörd lättare. Det vill säga närmare ”normal” än jag varit på länge 🙂
      Ryggont är inte muntert. Värk är så otroligt dränerande. Jag har bestämt mig för att skjuta upp rehabiliteringen då det närmar sig arbetsträning och annat energikrävande och omvälvande pågår kring mig och barnen just nu. Och det känns bra! Vattengympa har jag aldrig provat på och är lite sugen på att prova. Hursomhelst måste jag få min kropp i mer regelbunden rörelse igen. Cykeln är servad igår så äntligen kan jag börja trampa igen. Ha en fin dag vännen! Här är det småregnigt och det passar mig utmärkt en dag som denna. Kram

      Gilla

     2. Ingen fara med det! Är minsann inte så snabb alltid jag heller.
      Medicinträsket! JA! Bra du kan sluta med de där medicinerna och hitta hem till dig själv igen. Även om det nån gång kan vara befogat med doktorns medicin, så på det hela taget gör man nog bäst att undvika den typen av medikamenter.

      Gilla

     3. Jag tryckte på fel knapp så svaret for iväg innan jag skrivit färdigt. Typiskt WP att fungera annorlunda än allt det andra man gör på datorn…
      Jag har ätit gurkmeja regelbundet i ca 3 veckor nu, och äpple+ingefära+citron i ca en vecka och tycker det har börjat lätta framför allt i ryggen nu med den där obehagliga stelheten. Tycker även att ischiasvärken lindrats, finns kvar visserligen, men mer koncentrerad till där den ska vara (om den nu prompt ska vara) – nämligen ändan!
      Jo, jag har ju en längre tid även hållit på med avslappningsmeditation och affirmationer, Lyssnar mycket på bl.a. Louise Hay. Och försöker vara observant på mina egna tankar och vända negativa till positiva. Tror alltihop hjälper till, men det är fortfarande svårt att göra det här utan att fokusera på det som är ont och stelt och besvärligt. Försöker tänka att jag gör det för att det är skönt och ger glädje.

      Nu har det stormat och regnat här ett par dagar så det har blivit mycket soffa med värmedyna, film och även jobbat med manuset. Har fastnat på ett par delar där jag ska skriva nytt, så cirklar mest runt och pillar med övriga texten. IOFS ska även det göras, och det andra kommer väl så småningom det också. Har väl inte varit helt fokuserad på skrivandet kanske. Inte som jag borde ha varit för att få nåt konkret gjort.

      Liked by 1 person

 4. Anne Kaarina 5 Mar 2017 — 08:43

  Hej! På tal om sena svar 😀….läste vår konversation och mycket har hänt sedan dess. Det är dags nu att skriva ett uppdaterande inlägg känner jag. Hoppas du mår väl! Kram

  Liked by 1 person

  1. Såg ditt senaste inlägg och trodde du hade lagt av helt. Åtminstone med bloggandet. Glad du är tillbaka.
   Ja, mycket har hänt hänt med. Och det i sig är ju positivt. KRAMMM!!!

   Liked by 1 person

   1. Anne Kaarina 5 Mar 2017 — 13:33

    Jag var på väg att lägga av men ändrade mig. Saknat dig. Tack det värmer. Härligt att det rör på sig åt rätt håll! 😊 Kramar om 🤗

    Liked by 1 person

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close