Höll på glömma de små

Också från Fredriksdalsparken. Fyra dagar gamla i lördags när jag var där och såg dem. Tre stycken var ute med sin mamma, och ytterligare fyra fanns inne i ”huset”. Så vansinnigt söta de är!

Och mamman – suggan – heter Berit!!!! HAHAHA!!!

För övrigt! Alla grisar på Fredriksdal är Linderödssvin. De är Sveriges enda oförädlade lantras av svin.

(Och över alltihopa, lyser moder soool låg en doft av geeet)

”Linderödssvinet är Sveriges enda oförädlade lantras av svin. De linderödssvin som finns idag härstammar från Skånes Djurpark. Djurparken har sedan 1951 hållit en svinstam som ursprungligen kommer från Linderödsåsen i Skåne. Även en sugga från Ekered på Hallandsåsen har tillvaratagits. Denna lantras är oförädlad, vilket innebär att ha kvar stor variation. Den är inte lika snabbväxande som de grisar som utnyttjas i dagens storproduktion, men har många andra förtjänster som främst uppskattas av självhushållare. Kroppsformen är lite rundare än de långa moderna raserna. Trynet är rakt. Öronen är medelstora och ofta lite vinklade framåt som solskydd. Färgen varierar, men är alltid svartfläckig med gråvit eller brunröd grundfärg. Linderödssvinet är härdigt och trivs bäst om det ges möjlighet att vara ute och böka i skog och mark.

Linderödssvinet är med i Jordbruksverkets handlingsplan för hotade svenska husdjursraser med svenskt bevarandeansvar. Rasen bevaras inom en levande genbank som upprätthålls av Föreningen Landtsvinet.”

Wikipedia

Annonser