Musik eller inte?

Vi har alldeles nyligen haft en liten diskussion hos Helena på Skriva, Läsa Leva under rubriken Dystopiskt soundtrack, om att lyssna på musik samtidigt som man skriver. Rent spontant tänkte jag ”Nej, aldrig” när det gäller mig själv. Men sen kunde jag inte låta bli att fundera vidare på saken.

Att jag inte skulle kunna ha nån ”vildare” musik är jag helt klar över. Inget med häftiga förändringar. Inget i stil med Haydens Symfoni med ”Surprise” – den med pukslaget! Inte heller nån hårdrock eller överhuvudtaget något med kraftiga ljudliga överraskningar.

Vad som kanske skulle kunna fungera  – och jag skriver kanske för i nuläget har jag inte en susning – vore i så fall nåt mjukt stillsamt med låg volym som bakgrund. Som en sorts ljudkuliss mot yttre ljud. Kanske något av det som på Youtube kan hittas om man söker på meditation, relaxing, affirmation eller solfeggio.

Kanske något i stil med detta, men det finns oerhört mycket att välja mellan så det är bara att testa tills man hittar nåt som slår an hos en själv. Ibland kan jag lyssna på nåt sånt här på morgnarna till frukosten. Startar dagen lugnt och stilla… Eller somna till på kvällen… på låååg volym. Gjorde det under en ganska lång period, men sökte då mest på meditation eller relaxing.

Men om jag skulle lyssna på den här typen av musik när jag LYSSNAR på musik – skulle jag bli uttråkad efter ett tag. I övrigt kan jag lyssna på det mesta men mina favoriter ligger framför allt inom rock, R&B, soul och liknande. Men med utsvävningar åt olika håll både framåt och bakåt i tiden.

Jag är i alla fall beredd att prova om det skulle fungera för mig att ha nån form av musik i bakgrunden när jag skriver, även om jag tvivlar på det. Jag stängde ju av testmusiken nu när jag skriver ett blogginlägg, och fixar inte att ha på radion när jag t.ex kör bil. Inte nån längre stund i alla fall, och bara vissa dagar.

Ja man är ju som man är, och det får man lov att vara. Men det är inte utan att jag är en liten gnutta avundsjuk på dem som kan ha på speciell musik när de skriver, där musiken synkar med handlingen och typen av genre man håller på med.

%d bloggare gillar detta: